10 savjeta za vaše prvo putovanje u Budimpeštu

10 Tips Budapest Header

Grad prepun prelijepe arhitekture, istorije i jedinstvene kuhinje, Budimpešta (izgovara se Boo-Da-Pesht, a ne Boo-Da-Pest) može izgledati zastrašujuće za one koji nikada prije nisu posjetili.

Iako je već duže vrijeme omiljen među poznatim europskim putnicima, glavni grad Mađarske konačno počinje hvatati oči avanturistima sa svih strana. I to sa dobrim razlogom! Od termalnih kupatila do barova u ruševinama do ukusnih lokalnih jela, Budimpešta će sigurno nadmašiti sva vaša očekivanja.

Evo mojih 10 savjeta za vaše prvo putovanje u Budimpeštu!

SZÉCHENYI THERMAL BATH

Posjetite kupke

Da li ste znali da u Budimpešti postoji 118 mineralnih bazena? 118!

To vam daje mnoštvo opcija da se opustite. Ako niste sigurni kako odabrati, počnite s kupkom Szechenyi – najvećim, najvećim i najprometnijim termalnim kupatilom u Budimpešti. To je takođe prvo gradsko kupatilo, koje datira iz 1913. Gellert kupatilo je takođe odlična opcija ako imate više vremena.

Ono što je najvažnije, ne zaboravite spakovati kupaći kostim!

Snalaženje kroz grad

Budimpešta je veoma raširen grad, ali uprkos tome, kretanje je izuzetno lako zahvaljujući sistemu metroa. Srce metroa se sastoji od 4 linije koje se ukrštaju koje vas odvode praktično svuda gde želite da vidite.

Korišćenje metroa je takođe izuzetno isplativo, jer jedna karta košta oko 1,68 dolara. Možete kupiti paket od 10 komada na stanici ili na kiosku za novine, što košta oko 1,40 dolara po ulaznici.

Idite u Ruins Bars

Ruin bar je upravo ono što zvuči, pop-up bar u ruševinama stana, prodavnice ili krova u napuštenoj jevrejskoj četvrti. Oni su savršena kombinacija puba i govornice. Uz jeftina pića, naći ćete i umjetničke instalacije, plesne zabave i buvljake.

Ako želite vidjeti odakle je sve počelo, idite u Szimpla Kert, prvi ruin bar koji je otvoren 2001.

Pridružite se pješačkoj turi

Ako želite vidjeti grad, ali ne znate odakle početi, predlažem da krenete u pješački obilazak grada! Obilasci se obično odvijaju svakodnevno u 10:30 i 14:30 i polaze od Fontane lava na trgu Vorosmarty.

Posjetit ćete tipične lokacije kao što su palača Gresham i Lančani most, zajedno sa učenjem povijesti jevrejske populacije i komunizma u zemlji.

Shvatite  novac

Iako je Mađarska dio Evropske unije, oni tek treba da usvoje euro. Trenutno, 1 USD odgovara ~300 mađarskih forinta (HUG). Imajte na umu da kada dobijete novac, njihova novčanica od 1.000 je ekvivalentna oko 3,30 dolara.

Ovo me je saplelo kada sam bio tamo jer sam izvukao 50.000 HUF—ali stvarno je to bilo oko 160 USD. Pretvorbu nije super lako shvatiti u hodu!

Koristan savjet:

Predlažem da sa sobom nosite nešto gotovine jer brojni restorani i prodavnice ne prihvataju kartice.

buadpest cityscape

Istražite i Budim i Peštu

Grad je, zajedno sa svojim imenom, podijeljen na dvije različite polovine. Budim je prekriven brdima zapadno od Dunava, dok se Pešta prostire na suprotnoj strani. Obje se lako kreću pješice, tramvajem ili metroom.

Nekada je Budim bio tradicionalni dom kraljevskih porodica i još uvijek je obilježen dvorcem. Pešta je, s druge strane, bila trgovačko središte.

Probajte lokalna jela

Moj jedini savjet je da dođete gladni u Mađarsku!

Mađarska hrana možda izgleda zastrašujuće u početku, ali kada jednom probate svoj prvi zalogaj gulaša (govedina, krompir i povrće), postoji velika šansa da ćete se zaljubiti. Moram probati neke od najukusnijih poslastica sa Božićnog sajma u Budimpešti!

Ostala poznata jela uključuju ribarsku supu poznatu i kao Halaszle (začinjena riblja čorba na bazi paprike) i csirke paprikaš (piletina dinstana u sosu od paprike i pavlake).

Jedan od najboljih načina da kušate svoj put po gradu je pridruživanje obilasku hrane!

Moja preporuka: Otiđite u New York Café! Iako je više za topla pića i male zalogaje, unutrašnjost je bila apsolutno prekrasna!

Zabavna činjenica: Na prijelazu iz 20. stoljeća, to je bio najomiljeniji kafić u cijeloj Budimpešti!

budapest vintage store jackets

Posjetite Vintage trgovine

Obilazak starinskih dućana u Budimpešti možda nije u mnogim vodičima, ali vrijedi pogledati eklektične butike po cijelom gradu. Samo se pobrinite da uštedite malo prostora u svom koferu za svoje funky pronalaske!

Napojnica je uobičajena

Za razliku od drugih mjesta u Evropi, standardno je dati napojnicu svom serveru najmanje 10% kada ste u restoranu za sjedenje. Mnogi restorani uključuju naknadu za uslugu od 12,5% ili “szervidij” koja se računa kao napojnica, pa obavezno provjerite račun prije odlaska.

Na ležernijim mjestima može postojati staklenka za napojnice ili možete zaokružiti na najbliži apoen novčanica u forinti kada plaćate serveru.

Puno mjesta zatvoreno u nedjelju

Mnogi restorani su zatvoreni nedjeljom pa obavezno provjerite sate prije nego što krenete na pješačenje da biste nešto zalogajili. Ako se radi o finom restoranu, velika je šansa da je zatvoren i ponedjeljkom.

Bonus: Uđite u istoriju

Mađarska je zemlja puna istorije i postoji mnogo spomenika i umetničkih dela u čast onima koji su izgubili živote tokom holokausta i pod nacističkim i sovjetskim režimom. Odvojite malo vremena za razmišljanje o umjetničkim djelima, historiji i ljudima.

budapest castle travel girl

Sveukupno

Budimpešta postaje sve popularnija među evropskim putnicima i putnicima. Živahan grad prepun je prekrasnih parkova, nevjerovatne arhitekture, modernih barova i hrane zbog koje ćete otići otkopčanih pantalona.

Oh, i ako ste tamo u decembru – ne želite propustiti božićne pijace! Planirate li uskoro putovanje u Budimpeštu ili ste već bili? Javite mi u komentarima ispod!

Ostale objave

Sve kategorije
3 ponuda
15 ponuda
6 ponuda